De Nederlandse inlichtingendienst AIVD breekt in op servers van internetfora, waarna ze gegevens van alle gebruikers verzamelen. Dit gebeurt vaak ten onrechte, omdat van deze mensen niet duidelijk is of zij een bedreiging zijn.

Dat blijkt zaterdag uit een geheim document van de NSA, dat is ingezien door NRC Handelsblad.

Volgens deskundigen gaat de AIVD hiermee een grens over, omdat het verzamelen van willekeurige gegevens in strijd is met de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv).

Volgens de wet heeft de inlichtingendienst speciale bevoegdheden, waaronder het hacken van computers, die ze kunnen inzetten tegen personen of organisaties die een bedreiging zijn voor de Staat. Daarvoor moeten er wel voldoende identificerende kenmerken zijn die een doelwit gericht kunnen aanwijzen.

Malware installeren

Door malware te installeren op de computers waarop de webfora draaien, kan de AIVD de volledige database leegzuigen en alle gebruikersgegevens ongemerkt binnenhalen. Als deze informatie is verzameld, onderzoekt de inlichtingendienst ook of ze de informatie van de fora kunnen combineren met data van andere sociale media.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt in de krant dat de praktijken van de AIVD "binnen het kader’’ van de wet vallen en dat webfora een legitiem doelwit zijn. Zo zijn radicale groepen en jihadisten vaak actief op fora, "de kern en de motor van de werelwijde virtuele jihadistische beweging'' volgens de AIVD.

Oppositie maakt zich zorgen

Oppositiepartijen D66, SP, GroenLinks, ChristenUnie en CDA vinden echter dat minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) iets heeft uit te leggen. Gerard Schouw (D66) en Gert-Jan Segers voelen zelfs iets voor een parlementair onderzoek.

Ook coalitiepartij PvdA vindt de manier waarop de AIVD te werk gaat "uitermate zorgelijk''. De VVD noemt het ongericht zoeken "dubieus''.

Het document van de Amerikaanse inlichtingendienst is gelekt door oud-medewerker Edward Snowden. Het is een gespreksverslag van een ontmoeting tussen de NSA, AIVD en de militaire inlichtingendienst MIVD.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl